W Wielką Sobotę święcimy jajka, chleb, sól czy chrzan. Czego święcone potrawy są symbolem i co jeszcze powinno znaleźć się w naszym koszyku?
Według polskiej tradycji w wielkanocnej święconce powinno znajdować się siedem elementów. Jednak w dzisiejszych czasach liczba święconych potraw nie jest tak duża. W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć lukrowanego lub wypiekanego baranka, który jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Baranek to znak Chrystusa, którego katolicy nazywają zamiennie z "Barankiem Bożym".
Jajka, symbolizujące odradzające się życie i zwycięstwo nad śmiercią. Niegdyś do koszyków wkładano jedynie ugotowane jaja. Z czasem pojawiły się pisanki. Malowanie ich wywodzi się z pogańskiego święta Jare, rozpoczynającego wiosnę.
Chleb w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje Ciało Chrystusa, a we wszystkich kulturach jest pokarmem niezbędnym do życia. Wkładamy go do koszyka na znak przemiany jaka dokonała się podczas Wielkiego Czwartku.
Sól, symbol ochrony przed zepsuciem, oczyszczenia i prawdy. Dawniej wierzono, że posiada ona moc odstraszania złych mocy i sił nieczystych.
Chrzan, przede wszystkim symbol pokonania goryczy męki Zbawiciela. Umieszczony w koszyczku ma zapewnić zdrowie i sprawność. Najlepiej, gdy jego korzeń jest w kawałku. Kroi się go potem na cienkie plasterki i częstuje gości. Może też być także starty i wymieszany z jajkiem i ze śmietaną.
Wędlina, symbolizująca dostatek. Ma zagwarantować zdrowie i dostatek całej rodzinie. Bardzo dobrze jeśli są to wyroby masarskie w własnego uboju.
Wielkanocna baba, która symbolizuje umiejętności, powodzenie i dostatek. Nie ma większego znaczenia czy będzie to drożdżowe ciasto czy lukrowana miniaturka. Ważne, aby była przygotowana samodzielnie.
Oprócz potraw powinniśmy do koszyczka włożyć bukszpan. Jego zielony kolor symbolizuje nadzieję. Pamiętajmy także, aby koszyk wyścielić i także przykryć koronkową serwetką.
em
REKLAMA
REKLAMA