W ostatnim czasie na terenie wielu miejscowości rozdawane były skrzynie pełne jabłek. Pewnie wielu z was zastanawia się co zrobić z tak dużą ich ilością?
Oczywiście, najprościej zjeść je od razu lub zrobić z nich przetwory. Jednak tak soczyste i słodkie owoce zasługują na to, by zagościć nie tylko w słoikach, ale i na naszych stołach, w formie deseru.
Dziś dla wszystkich smakoszy jabłeczników mam mały prezent. Napisała do nas Czytelniczka, która podzieliła się z nami swoim przepisem na tartę waniliową z jabłkami.
- Podczas jej przyrządzenia cały dom pachnie wanilią, cynamonem i jabłkami. Te trzy zapachy wymieszane ze sobą powodują, że do kuchni co chwilę zaglądają zwabieni domownicy. Przepis jest bardzo prosty i wbrew pozorom szybki do wykonania - zachęcała do wypróbowania przepisu nasza kucharka. Nie zwlekaliśmy. Jesteśmy już nawet po degustacji i... polecamy!
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, do momentu aż ciasto uformuje się w kulę. Wyrobione ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez 30min (w tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie nadzienia.
Nadzienie jabłkowe:
Wycisnąć sok z cytryny, przelać do większego naczynia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne , pokroić na ósemki i jeszcze raz na pól. Kawałki jabłek przełożyć do naczynia z sokiem z cytryny i wymieszać.
Na patelnię wysypać cukier, zalać wodą i wymieszać. Podgrzewać (nie mieszając; można jedynie poruszać rękojeścią patelni) do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Dodać masło, wymieszać do połączenia.
Do sosu karmelowego wsypać pokrojone w ósemki jabłka, wanilię, smażyć przez chwilę, mieszając, aż część jabłek zacznie się lekko rozpadać (większość powinna jednak pozostać w kawałkach). Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z palnika. Wystudzić.
Wykonanie
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej. Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta również rozwałkować, nożem wyciąć paski i ułożyć w kratkę na tarcie, skleić z ciastem wyłożonym na boki. Jest to bardzo przyjemna i nieskomplikowana czynność.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 - 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Do dekoracji można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Ciasto najlepsze będzie ciepłe z dodatkiem gałki lodów waniliowych.
Ciasto jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie wam do gustu. Smacznego!
em24.pl
Przepis Czytelniczki: Jabłka w roli głównej
2016-02-17 22:14:46
em24.pl
W ostatnim czasie na terenie wielu miejscowości rozdawane były skrzynie pełne jabłek. Pewnie wielu z was zastanawia się co zrobić z tak dużą ich ilością?
2016-02-19 14:32:12
gość: ~Xxx
ostatnio dodany post
To dziwne. Na terenie wielu miejscowości rozdawane były skrzynie pełne jabłek, a w Tarnawie to trzeba było się upominać. I po co? Żeby dostać kilka jabłek!Ciekawe co się stało z resztą i czy pan Burmistrz kontroluje osoby za to odpowiedzialne?
REKLAMA
REKLAMA