Szampan, za sprawą bąbelków, szybciej niż pozostałe alkohole uderza do głowy. Znacie historię Szampanii, zakonnika i wytrawnych win musujących z Francji?
Czy wiecie, że ciśnienie w butelce szampana jest trzy razy większe niż w oponie samochodowej? Albo to, że wynaleziono go w XVII wieku? Legenda głosi, że twórca szampana po otworzeniu pierwszej butelki krzyczał, że - pije gwiazdy.
Trunek ten, znany powszechnie jako wino musujące, swoją nazwę zawdzięcza Szampanii, krainie historycznej położonej w północno-wschodniej Francji – obecnie jest to region administracyjny o nazwie Szampania-Ardeny (Champagne-Ardenne). Szampana w XVII wieku wynalazł dom Pierre Perignon francuski zakonnik z klasztoru Hautvilles (opactwo benedyktyńskie), który badał procesy fermentacji wina, w trakcie którego powstają bąbelki.
Perignon przez całe lata nie zdołał jednak utrwalić tego efektu. Dopiero sto lat później kwestię tę rozwiązała wdowa po producencie win – pani Clicqout. Odtąd rozpoczęła się we Francji masowa produkcja szampana. Z Szampanii pochodzą takie gatunki winogron jak: Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonaay.
Zbiory owoców zaczynają się pod koniec września lub na początku października. Dozwolone jest tylko dwukrotne wytłaczanie gron: z pierwszego zwanego cuvée, powstają szampany najwyższej jakości, z drugiego zwanego taille, szampany nie oznaczone konkretnym rocznikiem.
Skala jest taka: brut – najbardziej wytrawne, extra dry – nieco mniej wytrawny, sec – słodszy, demi-sec – najsłodszy.
Szampana nalewa się do ciężkich butelek, które są w stanie wytrzymać ciśnienie fermentującego wina, które wynosi 6 atmosfer, czyli około trzy razy więcej niż w oponie samochodowej.
Red. Źródło:dom-szampana.pl oraz Artsezon
REKLAMA
REKLAMA