Mamy dla Ciebie przepis na drinka z szampanem, ginem i pomarańczą. Toast za Nowy Rok!
Noworoczny toast zwyczajowo wznosimy szampanem. Podajemy go w gładkich kieliszkach o kształcie odwróconego stożka. Najlepiej smakuje schłodzony do temperatury około 10 stopni Celsjusza. Aby podkreślić jego walory smakowe warto podać go w towarzystwie kawioru.
Szampan uderza do głowy szybciej niż pozostałe alkohole. To zasługa zawartych w nim bąbelków dwutlenku węgla. Sam w sobie smakuje wyśmienicie, ale możemy również wykorzystać go jako bazę do stworzenia noworocznych drinków.
Drink z szampanem, ginem i pomarańczą:
80 ml szampana, 20 ml ginu, 2 łyżeczki cukru białego, łyżka soku z cytryny, plaster pomarańczy, lód
Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu, dodaj gin, szampana i sok cytrynowy. Wsyp cukier i dobrze wymieszaj. Udekoruj drink plastrem pomarańczy.
Emka/ Źródło: Artsezon, Poradnik Każdej Pani
REKLAMA
REKLAMA